CSRD og ISO – hvordan hænger det sammen

CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) og ISO-standarder spiller begge en vigtig rolle i arbejdet med bæredygtighedsrapportering for virksomheder.

 

CSRD er et direktiv fra EU, der erstatter det tidligere Non-Financial Reporting Directive (NFRD). Dette direktiv udvider kravene til bæredygtighedsrapportering for virksomheder med det mål at forbedre kvaliteten og omfanget af information om bæredygtighed, som virksomheder offentliggør.

Nogle nøglepunkter om CSRD inkluderer:

ü Øgede krav til detaljer om miljømæssige, sociale og styringsrelaterede (ESG) faktorer.

ü Indførelse af fælles standarder for bæredygtighedsrapportering for at sikre sammenlignelighed og pålidelighed.

ü Obligatorisk ekstern verifikation af bæredygtighedsrapporterne for at sikre nøjagtighed og pålidelighed.

 

ISO (International Organization for Standardization) udvikler og publicerer internationale standarder for en række områder, inklusive bæredygtighed og samfundsansvar.

I samspillet mellem bæredygtighedsrapportering og ISO-standarder er disse standarder relevant:

ISO 9001: Kvalitetsledelsessystem, som strukturer interne processer med fokus på kvalitet og kundetilfredshed.

ISO 14001: Miljøledelsessystemer, som hjælper organisationer med at forbedre deres miljøpræstation.

ISO 26000: Vejledning om samfundsansvar, som giver retningslinjer for, hvordan organisationer kan operere på en socialt ansvarlig måde.

ISO 45001: Ledelsessystemer for arbejdsmiljø, som fokuserer på sundhed og sikkerhed for ansatte.

ISO 50001: (eller 14001 energitillæg): Energiledelsessystemer, som hjælper organisationer med at forbedre deres energipræstation.

CSRD og ISO-standarder supplerer hinanden på flere måder:

1. Rammeværk og Retningslinjer: ISO-standarder giver konkrete retningslinjer og rammeværk for at implementere bæredygtige praksisser, som kan støtte virksomhederne i at opfylde CSRD-kravene.

2. Overholdelse og Verifikation: Overholdelse af ISO-standarder kan bidrage til at demonstrere overholdelse af CSRD-kravene og gøre det lettere at få ekstern verifikation.

3. Struktur og Processer: ISO-standarder tilbyder strukturerede tilgange og bedste praksisser, som kan hjælpe virksomheder med at etablere robuste bæredygtighedsprogrammer og rapporteringssystemer.

 

Implementering af bæredygtighedsrapportering:

For virksomheder, der ønsker at opfylde CSRD-kravene, kan følgende skridt være nyttige:

 

1. Vurdering af Nuværende Praksis: Gennemgå eksisterende bæredygtighedspraksis og identificer hullerne i forhold til CSRD-kravene.

2. Implementering af ISO-standarder: Implementere relevante ISO-standarder for at etablere eller forbedre bæredygtighedsprocesserne.

3.Uddannelse og Bevidstgørelse: Uddanne medarbejdere og interessenter om kravene i CSRD og fordelene ved ISO-standarder.

4. Rapporteringssystemer: Etablere systemer og værktøjer til at indsamle, analysere og rapportere bæredygtighedsinformation i overensstemmelse med CSRD-kravene.

 

Ved at kombinere CSRD-kravene med ISO-standarder kan virksomheder sikre, at de rapporterer på en måde, der er både omfattende og troværdig, samtidig med at de forbedrer deres bæredygtige praksis og overholdelse af reguleringer.

CSRD og ISO  hvordan hnger det sammenpng