Hvorfor er ex. sportsfolk tit gode ledere?

Lad os opfinde en ex. fodboldspiller og kalde ham Kurt.

Efter sidste kamp fløjt sætter Kurt sig ned og tænker.

Hvad skal jeg nu arbejde med?

Kurt kunne godt tænke sig at blive leder. Men hvad er ledelse for en størrelse? Kurt tænker naturligvis tilbage på det forhold han havde til sin chef – træneren.

Den gode træner – den person der lærte mig en masse – den der engagerede sig i min udvikling.

Den person der gav mig selvtillid. Den person der udviste mig tillid og frihed til at udvikle mine kompetencer.

Den person der udfordrede mig – udfordrede mine færdigheder.

Kurt bliver enig med sig selv om at skrive en liste med de vigtigste leder opgaver.

Første punkt må være at hjælpe medarbejderne med at blive endnu dygtigere – få glæde af deres fulde talent. Samtidig ved Kurt godt at han jo ikke er den dygtigste til alt. En virksomhed består af mange specialister, lige fra kontorpersonale, produktionsmedarbejdere, sælgere, rengøringspersonale, produktudviklere m.m.

Disse specialister er alle bedre end Kurt til deres fagspecifikke område – perfekt.

Det kan Kurt godt acceptere – faktisk synes Kurt at det bliver fedt at assistere disse specialister.

Kurt tænker videre – I hvilke situationer præsterede jeg optimalt? Det var helt klar i situationer hvor jeg fik lov at brænde igennem – give den fuld gas. Jeg kendte til fulde hvad jeg gik ind til – hvad meningen var. Jeg havde fuld opbakning fra træneren og mit engagement var i top. Jeg kendte rammen og retningen. Jeg viste hvad jeg kunne tillade mig – mit råderum var defineret.

Andet punkt til leder opgavelisten – at informere medarbejdere om hvorfor opgaven skal udføres og hvad opgaven består af. Medarbejderne skal forstå den fulde mening. Deres passion skal vækkes og engagementet skal være i top. Det er mit ansvar som leder.

Efter en del refleksion spørger Kurt sig selv: Har jeg lyst til at ofre mig for at andre kan lykkes? Har jeg lyst til at engagere mig i andres ve og vel? Har jeg lyst til at assistere andre i deres udvikling?

Det var gået op for Kurt at han skulle svare overbevisende ja til alle 3 spørgsmål før han kunne påtage sig et ledelses ansvar. Det var også gået op for Kurt at lederskab ikke drejer sig om hierarkiske strukturer – rigtig autoritet opnås ikke via. en titel, men via. de muligheder man skaber for andre.

Kurt besluttede sig for at gå efter en lederstilling – men ikke som fodbold træner - men ”træner” i erhvervslivet. Kurts værste frygt var nemlig at han som ex. fodbold specialist ville ende som en gal fodbold træner der midt i en kamp ville løbe ind på banen og tage over. Fratage specialisterne deres råderum, deres respekt for Kurt, deres tillid til Kurt og værst af alt deres engagement.

Kurt tænker, nej lad mig i stedet hjælpe specialisterne i erhvervslivet.

Hjælpe dem med at udføre deres arbejde til perfektion.